Vil berge liv med unik snøsensor

Han var luta lei av å måke snø. Løsningen han kom opp med bruker Telias IoT-nett for å måle snømassene –­ og kan spare både liv og millioner av kroner ved å varsle snøskred.

Å måke hyttetaket er gjerne høyst nødvendig, og Trond Spande tok frem måken titt og ofte for å være på den sikre siden.

– Jeg lurte på hvor mye snøen på hyttetaket mitt faktisk veier. Så mens resten av familien koste seg med Ludo og rødvin, forsøkte jeg å tenke ut en løsning for å slippe å måke mer snø enn jeg måtte, sier gründeren og ler.

Løsningen Spande og resten av teamet i Zygizo har funnet opp, er en liten sak på knappe to kilo. Sensoren vil måle hvor mye vann som er lagret i snøen. Og den informasjonen er nyttig for så mye mer enn bare snø på hyttetak. Den kan forutsi snøskred. Og også hvor mye vann som vil fylle kraftselskapenes magasiner.

– Om våren leser vi rett som det er om hus som blir tatt av flom i Norge eller Europa. Hvis vi hadde hatt et verktøy som kunne si når og hvor dette vil skje, så kunne vi tatt større grep for å sikre at mennesker og bygninger tas vare på. Og det er dette vi vil lage.

Trond Spande, gründer, Zygizo

Hvert år dør mellom ti og femten personer i Norge etter å ha blitt tatt av snøskred.

– Hvis vi kan spare liv, er det kjærkomment, sier Spande, som påpeker at det er givende å være med å skape utstyret.

Snøskred koster samfunnet millioner av kroner hvert år. I sesongen 2021–2022 ble 95 personer tatt av snøskred, og fem personer døde i snøskredulykker.

Les hele artikkelen fra Telia her: https://www.telia.no/bedrift/digitalisering/iot/vil-berge-liv-med-unik-snosensor/